O primăvară frumoasă!

Caracteristicile Unui Ghiozdan – Ce Trebuie Să Ai În Vedere Pentru A-L Alege Pe Cel Potrivit

Caracteristicile Unui Ghiozdan – Ce Trebuie Să Ai În Vedere Pentru A-L Alege Pe Cel Potrivit

Începerea unui nou an școlar presupune mai întâi de toate procurarea rechizitelor necesare care reprezintă o bază în ceea ce privește procesul complex de învățare. Caiete, creioane, cărți, penare și nu în cele din urmă ghiozdanul care este nelipsit în fiecare zi de școală. Acesta însă nu se alege oricum, deoarece cel nepotrivit poate provoca probleme de mișcare și deteriorarea coloanei vertebrale a copiilor. Prin urmare e nevoie să fim atenti la caracteristicile unui ghiozdan pentru a le oferi acestora confortul necesar. 

Iată așadar mai jos un ghid care prezintă cum să alegi ghiozdanul potrivit pentru copilul tău

Cuprins:


1. Ce Întrebuințări Are Un Ghiozdan

Ce Intrebuintari are un ghiozdan

Având în vedere că elevii în general un program destul de aglomerat, cu ore la care trebuie să dispună tot timpul de diverse materiale didactice care să le susțină învățarea, aceștia au nevoie bineînțeles și de un articol care să-i ajute să transporte toate acestea. Astfel că ghiozdanul dispune de o serie de avantaje care îi convinge pe fiecare elev, student sau părinte să opteze pentru achiziționarea unuia. Iată așadar care sunt acestea. 

  • Ghiozdanul te ajută să fii organizat

Ghiozdanele îi ajută în primul rând pe elevi să aibă asupra lor fiecare material de care are nevoie la ore și solicitat de către cadrul didactic. Totodată le permit să găsească în mod rapid ceea ce au nevoie, având în vedere că îl organizează din timp, cu o zi înainte de următoarea zi de școală. În plus acestea sunt compartimentate, dispun de buzunare separate pentru lucruri de diferite dimensiuni cum sunt creioanele, caietele sau chiar laptopul.

  • Ghiozdanul oferă confort
Ghiozdanul ofera confort

Ghiozdanul îl ajută pe copil să transporte obiectele necesare fiecărei zi la școală într-un mod cât se poate de confortabil, atâta timp cât acesta este ales corect. Geanta de școală nu ar trebui să fie o povară pentru copii, de fapt ar trebui să le ofere confort și siguranța că dispun de tot ce au nevoie sau le-a fost solicitat. 

  • Ghiozdanul contribuie la crearea unui stil personal al copilului
Ghiozdanul contribuie la crearea unui stil personal al copilului

În ziua de astăzi copiii își doresc să se identifice cu ghiozdanul pe care-l poartă și să transmită anumite idei prin intermediul acestuia. Ei își doresc să arate cool, să-și etaleze o nouă pasiune. Totodată simplul fapt că personajul animat favorit este imprimat pe acesta le oferă o anumită împlinire și o motivație în plus privind orele zilnice. 
 

2. Caracteristicile Ghiozdanului Ideal

Caracteristicile Ghiozdanului Ideal
  • Să fie rezistent și durabil
Ghiozdanul trebuie Să fie rezistent și durabil

Ghiozdanul trebuie să fie realizat dintr-un material calitativ astfel încât să devină uzat după scurt timp de la utilizare și să nu fie necesară achiziționarea altuia din cauza faptului că nu poate suporta o anumită greutate. Totodată, dacă acesta este realizat dintr-un material rezistent, îl va proteja pe copil de disconfort și îl va feri astfel de durerile de spate. Când vine vorba de materialele din care este confecționat, producătorii utilizează la modul general, ceva care să reziste, practic și robust, care să atragă comercianții. Aceste materiale pot fi:

Nailon – Rucsacurile din nailon sunt impermeabile, ceea ce le face ideale pentru zilele ploioase. Anumite țesături rezistă cu succes când vine vorba de ruperea sau degradarea ghiozdanului. 

Poliester – Poliesterul nu este la fel de puternic ca nailonul dar are o rezistență ridicată la degradarea cauzată de razele ultraviolete. Expunerea continuă poate provoca fisurarea sau dezintegrarea materialului, astfel încât rezistența la UV adaugă o protecție suplimentară rucsacului.

Țesătură PVC – Aceasta este durabilă și colorată. Totodată este rezistentă la apă la rupere și poate fi fluorescent.

Bumbac – Acest material a fost la mare utilizare însă dispune de anumite dezavantaje, acestea fiind faptul că sunt grele și riscă să putrezească după momentul depozitării. 

  • Să nu fie prea mare
Ghiozdanul trebuie Să nu fie prea mare

Un ghiozdan nu trebuie să fie mai mare decât umerii copilului și totodată trebuie să fie adaptat perioadei de studii, numărului de materiale pe care trebuie să-l transporte zilnic dar și structurii fizice a acestuia. Dacă rucsacul este prea mare, copilul va avea tendința să-l umple cu lucruri inutile și va căra o greutate în plus, fără a fi necesar. 

Când vine vorba de dimensiune, aceasta ar trebui să fie cu 10 cm mai scurt decât curba taliei copilului. Gențile nu trebuie să fie niciodată mai grele decât poate suporta copilul. Pentru un număr mare de cărți de purtat, sunt recomandate rucsacurile cu bretele largi. În acest fel, vor putea să-și împrăștie greutatea pe întregul corp, mai degrabă decât să pună o presiune excesivă pe spate. Așa că, în funcție de înălțimea și nevoia copilului, alege geanta potrivită și asigură-te că stă perfect pe spate.

Când vine vorba de greutatea maximă a ghiozdanului pentru clasele I și a II-a, cea recomandată ar fi cuprinsă între 1,6 kg și 2,2 kg. Pentru clasele a III-a până la a V-a, aceasta ar fi între 1,7 kg și 2,5 kg, iar pentru clasele a VI-a și a VII-a, între 2 kg și 3 kg. Pentru elevii clasei a VIII-a, ghiozdanul ar trebui să fie între 2,5 kg și 4 kg, iar între 2,5 kg și 4,5 kg pentru clasele a IX-a și a X-a.

  • Poate fi spălat

Având în vedere că elevii pot fi neatenți sau neglijenți, ghiozdanul se poate murdări foarte ușor așa că asigură-te că alegi unul dintr-un material care permite curățarea și spălarea cu ușurință a acestuia. Recomandat este să speli ghiozdanul băieților o dată la 35 până la 40 de zile. 

  • Are curele potrivite

Odată ce alegi un ghiozdan care are curele potrivite, acesta se va menține într-o stare bună și va sta bine fixat pe spatele copilului. Greutatea genții este atașată direct pe umeri, de aceea curelele trebuie să fie lungi, moi și reglabile pentru a nu dăuna umerilor, iar copilul să se simtă confortabil atunci când o cară. Cu cât cureaua rucsacului este mai scurtă și mai largă, cu atât se exercită mai puțină presiune asupra spatelui. Bretelele nu trebuie să fie înguste ci să aibă o lățime de cel puțin 5 până la 7 cm.

Totodată poți alege un rucsac care are curele de sprijin și în partea din față, deoarece închiderea acestora poate echilibra greutatea rucsacului. Astfel acesta nu va atârna de spate îl va face pe elev să stea mai drept și va simți mai puțină presiune.

  • Are buzunare
Ghizdanul are buzunare

Este indicat ca ghiozdanul să aibă multe buzunare deoarece în acest fel elevului îi va fi foarte ușor să fie organizat. Acesta își pot pune rechizitele școlare și lucrurile personale, precum chei, șervețele, caiete etc. în buzunarele ghiozdanului și să le găsească fără probleme atunci când are nevoie de ele. Numărul de buzunare dintr-o geantă ar trebui să fie potrivit nevoilor elevului. Majoritatea rucsacuri dispun de buzunare mici laterale, care sunt potrivite pentru așezarea recipientelor și sticlelor de apă, însă e bine de știut că cu cât alegi unul cu mai multe buzunare, cu atât șansele ca copilul tău să-și rătăcească lucrurile scad. 

  • Are o culoare ușor de întreținut
Ghiozdanul are o culoare usor de intretinut

Ideal este să nu îți îndrepți atenția către acele culori foarte deschise și strălucitoare, deoarece există mari șanse ca copiii să-și abandoneze geanta pe jos undeva într-un spațiu murdar sau să o calce în picioare. Astfel că ar fi bine să eviți ghiozdanele albe, crem, portocalii sau galbene. Optează în schimb pentru verde, albastru, roșu sau violet. Pe de altă parte, decizia finală îi va aparține copilului care se va bucura de rucsac. 


3. Cum Să Alegi Ghiozdanul Potrivit 

Ghiozdanul potrivit
  • Acordă atenție detaliilor

Pentru ca ghiozdanul să reziste timp îndelungat trebuie să acorzi atenție detaliilor precum: calitatea fermoarelor atât din interior cât și din exterior dar și rezistența cusăturilor pentru ca elevul să îl poată folosi în siguranță cât mai mult timp.

  • Lasă-l pe copil să decidă

Pentru a-i reda și susține copilului entuziasmul începerii școlii este bine să-l îndrumi, însă în final să-l lași pe el să aleagă ghiozdanul ideal. Prezintă-i mai multe modele care ție ți se par potrivite și acceptă-i alegerea finală. Până la urmă trebuie să aleagă stilul care sunt în armonie cu personalitatea și preferințele proprii. 

  • Verifică cât de accesibil este spațiul interior

Dacă geanta nu se deschide complet, atunci ghiozdanul nu mai este la fel de util și eficient pe cât ar trebui. Faptul că elevul va avea cu greu acces la lucrurile din interior va deveni deranjant și inconfortabil. Chiar dacă dispune de alte numeroase avantaje, trebuie să acorzi atenție și accesibilității. 

  • Ai în vedere dezavantajele alegerii unei genți cu roți

Gențile cu roți pot fi alegeri bune dacă elevul are foarte multe lucruri de cărat, iar un ghiozdan standard ar implica un efort prea mare. Trebuie însă să ai în vedere faptul că acestea au o durată de viață mai scurtă și se deteriorează rapid. Totodată simple acțiune de a trage după sine ghiozdanul cu roți, poate duce și la ușoare răni fizice. 


4. Ce Trebuie Să Existe În Ghiozdanul Pentru Școală

Ce Trebuie Să Existe În Ghiozdanul Pentru Școală
Ce Ar Trebui Să Existe În Ghiozdanul Pentru Școală

Momentul pregătirii ghiozdanului pentru școală, implică o acțiune destul de complexă având în vedere că există o serie de lucruri absolut necesare, care nu ar trebui să fie uitate. Iată așadar cum se pregătește în mod corespunzător ghiozdanul pentru școală:

  • Introdu cărțile necesare pentru orele din ziua următoare
Introdu cărțile necesare in ghiozdan pentru orele din ziua următoare

Împachetarea acestor articole grele va împiedica strivirea obiectelor mai ușoare. Aranjează toate cărțile în mod vertical pe partea care atinge spatele sau orizontal dacă dispui de alt tip de geantă.

  • Adaugă caietele și agendele 

După cărți adaugă caietele cu temele făcute acasă, cele necesare pentru lucrul în casă dar și agendele pe care îți iei alte notițe. Așează articolele lângă cărți, asigurându-se că distribui greutatea uniform. 

  • Include instrumentele de scris
Include instrumentele de scris corecte in ghiozdan

Penarul cu siguranță reprezintă un articol școlar care nu trebuie uitat. Aici se vor găsi cele necesare în funcție de clasă și nevoile specifice. Astfel că în penar se vor afla pixurile, radiere, creioane, riglă, ascuțitoare și altele. Totodată poți adaugă bandă adezivă, lipicicreioane colorate și markere.

  • Adaugă articole pentru activități extracurriculare

În funcție de programul din ziua respectivă, s-ar putea să fie nevoie de un echipament de sport sau de anumite obiectele solicitate de cadrul didactic pentru anumite activități specifice. 

  • Adaugă prânzul

Adăugă în ghiozdan câteva gustări și o sticlă de apă. Este o idee bună să pui alimente într-o cutie de prânz sau într-o pungă pentru a le separa de celelalte lucruri. Poți adăuga gustări mici, cum ar fi un baton de cereale sau o pungă de legume tăiate. De asemenea, este o idee nu uita să incluzi o sticlă de apă reutilizabilă pentru a o putea reumple oricând. 


5. Cum Să Porți Un Ghiozdan

Cum Să Porți Un Ghiozdan

Pentru a nu cauza probleme de sănătate, există anumite reguli și indicații de respectat care se vor dovedi cu siguranță benefice. Iată mai jos câteva sfaturi rapide pentru purta într-un mod cât mai corect un ghiozdan:

  • Poartă întotdeauna ambele curele de umăr, decât să-l porți cu o singură curea pe un umăr;
  • Reglează curelele de umăr astfel încât rucsacul să fie ușor ridicat pe spate, iar curelele de umăr să se simtă confortabil pe umeri;
  • Ghiozdanul nu trebuie să se balanseze dintr-o parte în alta în timpul mersului – Dacă se întâmplă acest lucru, înseamnă că curelele sunt prea slăbite. Dacă rucsacul are o curea de talie sau o curea pectorală (în zona superioară a pieptului) este indicat să o folosești.. Aceasta ajută la distribuirea greutății în șolduri, ușurând presiunea pe umăr. O curea pectorală va reduce astfel și balansul rucsacului;
Cum Să Porți Un Ghiozdan - bretele
  • Cele mai grele articole trebuie plasate cel mai aproape de spatele copilului; 
  • Rucsacul unui copil nu trebuie să cântărească niciodată mai mult de 10% din greutatea corporală. Dacă rucsacii sunt prea grei și/sau sunt purtați pe perioade îndelungate, compresia se poate dezvolta asupra nervilor sau arterelor care trec de la ceafa inferioara la axila, cauzand dureri și alte probleme. Simptomele compresiei nervoase pot include durere, slăbiciune și/sau amorțeală și furnicături pe braț. Simptomele compresiei arteriale pot include durere, senzație de frig și/sau nuanță palidă a pielii la nivelul brațului.
Greutatea unui ghiozdan

În concluzie când vine vorba de alegerea ghiozdanului potrivit trebuie să ai în vedere o varietate de factori. Astfel că acesta trebuie să fie în dimensiunea potrivită și să aibă mărimea corespunzătoare. Totodată ai în vedere să fie realizat dintr-un material durabil și rezistent în timp. Acesta trebuie să dispună de curele destul de late & ajustabile și să fie compartimentat pentru ca elevul să se poată organiza cu ușurință.  Nu în ultimul rând acordă atenție modului în care este pregatit ghiozdanul pentru școală, dar și în care acesta este purtat, pentru a nu provoca probleme de sănătate. 

Sursa poze: unsplah.compexels.com

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00 - 18:00

+40 722 304 296 contact@librariajunior.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!