Mai ales în primul an de școală, orice părinte se simte nesigur când vine vorba să aleagă ce este de calitate în materie de ghiozdane. Presiunea este cu atât mai mare, cu cât acesta poate fi sursa durerilor de spate și a consecințelor nefaste pe termen lung, privind dezvoltarea copilului.
Așadar, specialiștii recomandă alegerea unui ghiozdan potrivit și ca greutate, dar și ca dimensiune în funcție de vârstă și de anul școlar. Există un ghiozdan potrivit pentru fiecare, dar cum îl alegi?
Ghiozdanul potrivit pentru clasa 0
Așa-zisă clasa 0 sau clasa pregătitoare înseamnă primul an de contact cu școală și rigorile ei, cu structura și tot ce înseamnă sistemul în sine. Asta însă nu înseamnă că școlarii au materie prea stufoasă. În ceea ce privește dimensiuni ghiozdan clasa 0 nu există un tipar anume. Depinde și de copil, de înălțimea sa, dat fiind că dezvoltarea fiecăruia poate varia.
Ca repere generale, un ghiozdan potrivit în primul an de școală poate avea:
● Înălțime: 25-30 cm
● Lățime: 20-25 cm
● Adâncime: 10-15 cm
Ghiozdanul potrivit pentru clasa I și a II-a
În aceeași notă, cu referințe generale, un ghiozdan potrivit pentru cei de clasa I și a II-a poate fi cel cu dimensiuni precum:
● Înălțime: 30-35 cm
● Lățime: 25-30 cm
● Adâncime: 10-15 cm
Ghiozdanul potrivit pentru clasa III și a IV-a
● Înălțime: 35-40 cm
● Lățime: 30-35 cm
● Adâncime: 15-20 cm
Evident, direct proporțional cu vârsta și cu noua sa etapă școlară vine și alegerea unui ghiozdan mai generos ca dimensiuni. Dacă grija este legată de cât de greu va deveni ghiozdanul, alternativa la stilul clasic este cea a trolerelor. Adică a ghiozdanelor pe roți, trase de mâner. Singurul dezavantaj al acestora este că purtarea lor în spate poate fi un disconfort, sunt proiectate a fi mai degrabă trase sau împinse. Cât de mult contează acest aspect? Sau mai bine spus la ce să fim atenți atunci când alegem un ghiozdan?
Topul criteriilor atunci când alegem un ghiozdan
Orice părinte știe că școlarii preferă să aibă un ghiozdan diferit de la an la an, de preferat să fie unul cu print cu personajele favorite. În funcție de etapa de vârstă a fiecăruia vorbim despre Elsa sau minionii, despre personajele din familia Mouse, Spiderman și nu numai.
Din rațiuni practice, părinții vor ține însă cont de dimensiuni mai întâi de toate, de marimea ghiozdanului și de cum este compartimentat. Din nou, nu putem nominaliza un tipar anume de ghiozdan, depinde de stilul fiecăruia și de program. De preferat însă să poată fi diferențiate și separate cărțile și caietele de alte accesorii și lucruri necesare zilnic la școală.
Atenție la greutatea totală și la detalii. Pentru că prin natura situației ghiozdanul va fi cărat în spate, acesta poate deveni o corvoadă zilnic. Sunt recomandate modelele care au spatele și bretelele căptușite, astfel încât să nu jeneze, ci să fie ușor și confortabil de cărat.
Cât despre preț, acesta vine pe ultimul loc pentru că în fond plătești pentru calitatea produsului, rezistența lui totodată.