Pix sau stilou – care este cel mai bun instrument de scris

Pix sau stilou – care este cel mai bun instrument de scris

Știai că primul stilou din lume a fost inventat de Petrache Poenaru, profesor, matematician, fizician și inventator, în 1827? Apoi, în 1888, John J. Loud, un inventator american, a obținut primul brevet pentru un pix. De atunci a luat naștere și lupta fără sfârșit stilou vs pix.

Alegerea unui instrument de scris potrivit poate fi o adevărată provocare. Deși în ultimii ani tehnologia încearcă să facă pixurile și stilourile să pară lucruri din trecut, acestea sunt încă esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. În mâna unui copil care abia învață să scrie, un pix sau stilou de calitate poate face diferența pentru ceea ce înseamnă scris cursiv. 
 

Cuprins:


1. Pix sau stilou – alegerea lor în funcție de modul de funcționare

Pixul, spre deosebire de stilou, folosește o pastă groasă, pe bază de uleiuri cu uscare rapidă  care este distribuită pe suprafața de scris cu ajutorul unei biluțe mici din capăt. De cealaltă parte, cele mai multe stilouri, au un vârf format din doi dinți fini, care stau deasupra unui colector conectat la rezervorul de cerneală pe bază de apă, cu uscare mai lentă. În comparație cu cerneala, pasta de pix are o durabilitate mai mare în timp.

Aproape toate tipurile de pixuri pot fi utilizate pentru a scrie pe mai multe suprafețe, nu doar pe hârtie, și pot trasa linii în mai multe direcții, fără a se deteriora. De cealaltă parte, scrierea cu un stilou pe o altă suprafață decât hârtia, orientarea greșită a acestuia sau presiunea prea mare exercitată în timpul scrisului, poate duce la deteriorarea iremediabilă a peniței. 

De asemenea, pasta pixului se usucă mai rapid și nu prezintă riscul de a murdări foaia atunci când este atinsă o suprafață proaspăt scrisă. Ca atare, pixurile pot fi o variantă bună pentru stângaci și pot face o diferență majoră în ceea ce privește confortul și calitatea scrisului. Așadar, la această categorie, din lupta pix vs stilou, pentru tine cine iese câștigător?

2. Stilou sau pix – avantaje și dezavantaje

Pasta pixului nu este la fel de fluidă ca cerneala, iar dispersia ei pe hârtie presupune exercitarea unei presiuni mai mari, care zgârie foaia și lasă urme. Cerneala stiloului însă, fiind pe bază de apă, curge mai ușor, nu necesită o presiune foarte mare pentru dispersie și nu zgârie foaia. 

Apoi, pasta pixului este pe bază de ulei, ca atare vârful pixului alunecă mai ușor și nu are o stabilitate foarte mare pe foaie, iar scrisul poate avea un aspect neîngrijit. De cealaltă parte, cerneala stiloului este pe bază de apă, se absoarbe mai bine în foaie, priza este mai mare iar scrisul poate avea un aspect mai frumos. 

Grafologii și experții în scrisul de mână susțin că este o legătură strânsă între formarea scrisului de mână frumos și caracterul general și personalitatea oamenilor. Mai mult, aceștia asociază scrisul de mână îngrijit și lizibil cu obținerea unor rezultate mai bune în timpul anilor de studiu. 

Spre deosebire de rezervorul de cerneală al unui stilou, pasta unui pix se consumă mult mai greu și poate umple un număr mult mai mare de pagini. Apoi, pixurile sunt mult mai rezistente în timp și, de regulă, costul acestora este mult mai mic față de cel al stilourilor. 

În concluzie, atât pixurile cât și stilourile, prezintă și avantaje și dezavantaje. Alegerea trebuie să țină cont de scopul pentru care este achiziționat un instrument de scris. Elevii de clase mici de regulă scriu mai puțin și mai lent și se concentrează mai mult pe forma literelor și calitatea scrisului. Astfel, un școlar care este la început de drum și învață scrierea cursivă s-ar putea să aibă nevoie de un stilou. De cealaltă parte, un student sau elev de liceu care își ia notițe la cursuri, va scrie mai mult și mai rapid. Așadar, va avea nevoie de un pix. Deși pixurile nu au parte de aceeași apreciere în comparație cu stilourile este bine de știut că și acestea pot avea caracteristici diferite și pot fi calitative. 

Sursa foto: Unsplash

Suport clienti Luni-Vineri: 09:00 - 18:00

+40 722 304 296 contact@librariajunior.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!